Bok recensioner

Av Bokserien "Synlig fast osynlig"

 

En dotters tankar om sina "pappor"

"Börjat läsa din bok å måste säga att jag är gråtigt för att du blev lämnad och sen gråtigt över hur starkt du är och gråtigt ännu mera över att jag har fått korsa din väg. Att jag har haft turen att få göra det. En riktigt bergobalbana har det bjudigts på i känslor. Trodde inte att jag skulle reagera så där men boken va så känsloladdad när jag öppna det den."  Recension av Angela Lundquist 

"En öppen, ärlig, känslosam men samtidigt en mycket rak bok.
Att öppna sitt innersta rum som Moha gör och att lämna ut tankar och frågor. För att sedan inse sitt medberoende.
Läsaren kommer att kanske känna igen sig själva eller någon i deras närhet, i frågorna och tankarna. 
Boken passar alla och användas av personer som arbetar med barn, ungdomar eller vuxna som varit med eller går igenom en skilsmässa, missbruk av närstående. 
Detta är en bok som fängslar och berör på ett utlämnande, ärligt och mycket känslosamt sätt."  Recension av Susanne Wollter 

"Boken handlar om Mohas uppväxt utan en biologisk pappa, som när hon fick kontakt med honom i vuxen ålder visade sig vara missbrukare. Hon berättar också om sin ”andra pappa” som hon växte upp med, och hur han helt klippte av kontakten med henne när han och Mohas mamma separerade. Något som påverkat Moha starkt, då hon både saknade sin ”plastpappa” och samtidigt förlorade en ”plastsyster” – hans dotter som hon också växte upp med. Boken är naket ärlig, känslosam, lättläst och starkt berörande." Recension av Ewa Nilsson

I svaghetens styrka

" Moha berättar öppet och ärligt vad det innebär att ha funktionsvariationer, i hennes fall finns det flera, CP skada, Adhd, Autism och talsvårigheter. Som innebär assistans dygnet runt.
Boken ger läsaren insikt om känslor, kommunikation, struktur, balans och rutiner. Men samtidigt om drömmar och att se sina funktionsvariationer som styrkor. Att visa att inget är omöjligt, men måste genomföras på ett annat sätt. Att synliggöra det osynliga.
Boken passar alla som vill veta mera om personen bakom en funktionsvariation. Den kan även användas i utbildnings syfte.  Recension av Susanne Wollter 

"Den här boken är ett fantastiskt hjälpmedel för dem, som skall bli assistenter för andra med liknade
diagnoser. Den kan mycket väl användas i undervisning på olika nivåer.
Genom boken har jag insett, hur lite jag känner till om dessa handikapp. Här får man en inblick i
vilken komplex verklighet dessa handikapp innebär och hur Moha enkelt beskriver sin personlighet.
Jag upplever boken som mycket läsvärd.
När jag läst den, har jag frapperats av Moha’s rättframma ärlighet och hur hon öppet beskriver sina
handikapp och svagheter men också sin inneboende styrka.
Boken har gett mig en önskan att få möta henne personligen. En människa med en stark
personlighet, som ständigt med glädjefull öppenhet, vill lära oss vanliga, att människor med osynliga
handikapp är lika värdefulla och unika som alla andra i vårt samhälle." Recension av Jan-Erik Mattsin
 

Jag är inget UFO

"Denna boken älskar jag. En bok som Moha visar hur assistenter och andra bemöter henne i olika situationer. Det kan vara i en affär, restaurang, rehab eller hemma.
Att denna okunskap om bemötande finns 2018 är skrämmande.
Moha berättar rakt och ärligt och utifrån sitt perspektiv. 
När jag läste boken så kom jag på mig själv att skratta ibland. Inte av de som bemöter Moha utan hennes fantastiska svar i olika situationer.
Boken får läsaren att vakna upp hur vi bemöter personer med funktionsvariationer. Och jag älskar det Moha säger; Jag är inget UFO utan en människa precis som du.
Denna bok borde alla läsa."  Recension av Susanne Wollter 

"Jag började läsa boken direkt och kunde inte sluta. Jag har arbetat med människor som är drabbade av olika sorters handikapp, både fysiska och psykiska, i snart 30 år och känner igen mycket av det du beskriver. Med tiden har jag lärt mig precis detta du beskriver och känner igen mig i bägge aspekterna från att inte veta till att nu veta så gott det går utan att ha ett handikapp. Som sagt jag blev rörd när jag sträckläste boken, för det gick inte att sluta för den är skriven på ett mycket träffande sätt och borde vara ett komplement till alla vårdutbildningar och utbildningar för dom som skall jobba med människor över huvud taget." Recension av Lars Andersson
 

"Boken ”Jag är inget UFO” ger mig en inblick i  Mohas liv.  Hennes exempel i boken där hon skriver om bemötande och att leva med assistenter kastar mig rakt in i hennes liv. Jag sitter ofta häpen och fråga mig själv: läste jag verkligen rätt? Är det så här personer med funktionsvariationer har det?
Boken ger mig även en inblick i hur svårt det är att arbeta som assistent.  Boken ger mig en respekt för assistensarbetet på ett sätt jag aldrig tidigare haft.
Mohas fina personlighet där hon inte dömer människor gör att de misstagen som assistenterna gör får mig att förstå att de verkligen inte vill något illa eller inte vill göra sitt jobb bra. De har bara ett väldigt svårt arbete. Jag börjar ifrågasätta hela vårt system med personliga assistenter, att detta viktiga arbete har så låg status. Och att vi måste förändra detta. Det måste ske en förändring.
Jag förstår genom Mohas bok att vi har lång väg kvar med ”allas lika värde”, ”inkludering” osv. Mohas bok ger mig en dimension av detta som jag aldrig tidigare reflekterat över.Boken borde läsas på utbildningar och på arbetsplatser där dessa ämnen diskuteras. Tack Moha, för boken och för att du delar med dig." Recension av Marita Lynard